Göz Muayenesi Süreci

Göz Muayenesi Süreci

Standart bir göz muayenesi, görüşünüzü ve gözlerinizin sağlığını kontrol etmek için yapılan bir dizi testtir. Genel olarak göz muayenesi ağrısız bir işlem olup; acıya neden olacak bir muayene değildir.

1. HASTA ÖYKÜSÜ

İlk olarak, doktorunuz herhangi bir göz rahatsızlığınız veya görme probleminiz olup olmadığı soracaktır. Sizden bu sorunları, ne kadar süredir yaşadığınızı belirtmeniz ve şikayetleri daha iyi ya da daha kötü yapan faktörleri tanımlamanız istenecektir. Gözlük veya kontakt lens geçmişiniz de gözden geçirilecektir.

Göz doktorunuz daha sonra aldığınız ilaçlar ve ailenizin tıbbi geçmişi dahil olmak üzere genel sağlığınız hakkında sorular soracaktır.

2. GÖRME KESKİNLİĞİ KONTROLÜ

Bu, bir göz muayenesinin insanların en aşina olduğu kısmıdır. Çeşitli mesafelerde ne kadar iyi gördüğünüzü belirlemek için bir göz çizelgesi (Snellen testi) okumanız istenecektir. Bir gözünüz test edilirken diğerini kapatırsınız. Bu muayene, 20/20 ölçütü üzerinden görme keskinliğinizi belirleyecektir.

20/20 görme, 6 metre mesafeden ölçülen normal görme keskinliğini (görüşün netliği veya keskinliği) ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

20/20 görüşünüz varsa, normal bir görüşe sahipsiniz demektir.

 

3. GÖZ BOZUKLUĞUNUN DERECESİNİN BELİRLENMESİ

Snellen testi sırasında ihtiyaç durumunda göz bozukluğunuzun derecesi belirlenecektir. Doktorunuz sizden foroptor adı verilen bir cihaz aracılığıyla bir göz çizelgesine bakmanızı isteyecektir. Foroptor farklı lensler içerir. Görme bozukluğunuzu düzeltmek için en uygun gözlük veya kontakt lens derecesinin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

4. PUPİL (GÖZ BEBEĞİ) KONTROLÜ

Gözün iris kısmının ortasında bulunan bir boşluk olan ve ışığın retina üzerine düşmesini sağlayan pupilin (göz bebeği) ışığa uygun şekilde tepki verip vermediğini görmek için bir ışık kalemine bakmanız istenir. Pupil reflekslerinin muayenesi yapılır.

5. GÖZÜN GÖRME ALANININ KONTROLÜ

Göz doktorunuz görme alanınızı da kontrol edecektir. Göz doktorunuz tam karşınıza oturacak ve bir gözünüzü kapatmanızı isteyecektir. Göz doktorunuz, ellerinden birini bir yandan çevresel görüşünüze yavaşça getirirken, dümdüz karşıya bakmanızı isteyecektir. Ellerinin hareket ettiğini algıladığınızda “Tamam” veya “Görüyorum” deyin. Aynı işlem diğer gözünüzle de tekrarlanacaktır.

6. GÖZ HAREKETLERİNİN KONTROLÜ

Gözün dışından göz kası fonksiyon testi, bu kaslarının işlevselliğini inceler. Göz doktorunuz gözlerinizin hareketlerini dokuz yönde takip edecektir.

Bulunduğunuz yerde dümdüz karşıya bakmanız istenecektir. Göz doktorunuz yaklaşık 40 cm önünde bir kalem veya başka bir nesne tutacaktır. Daha sonra nesneyi altı belirli yönde hareket ettirecek ve sizden başınızı hareket ettirmeden onu gözlerinizle takip etmenizi isteyecektir.

7. GÖZ İÇİ BASINCININ KONTROLÜ

Tonometri adı verilen göz tansiyon testi, gözünüzdeki basıncı (göz içi göz basıncı veya GİB) ölçer. Yüksek GİB, glokomun bir işaretidir. Test, göze hızlı bir hava üflemeyi veya basınca duyarlı bir ucu gözünüzün yanına veya karşısına hafifçe uygulamayı içerebilir.

8. GÖZÜN ÖN KISMININ KONTROLÜ

Doktorunuz sizi biyomikroskop cihazının önündeki muayene koltuğuna oturtacaktır. Çenenizi çene desteğine ve alnınızı alın bandına yerleştirmeniz istenecektir. Bu yarık lamba muayenesidir. Yarık lamba, biyomikroskop cihazı göz muayenesi sırasında kullanılan parlak ışığa sahip bir mikroskoptur. Göz doktorunuza, gözün önündeki ve içindeki farklı yapılara daha yakından bakma olanağı sağlar. Gözlerinizin sağlığını belirlemede ve göz hastalığını tespit etmede önemli bir araçtır.

9. GÖZ DİBİ KONTROLÜ

Göz doktorunuz, gözünüzün arka kısmını oluşturan yapıları incelemek için göz bebeğinizi (pupil) genişleten göz damlası damlatacaktır. Bu damla, retinanızın ve göz sinirlerinizin detaylı incelenmesine olanak sağlar.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.