Göz Sağlığında Vazgeçilmez Olan Vitamin ve Mineraller

Göz Sağlığında Vazgeçilmez Olan Vitamin ve Mineraller

Yiyeceklerde ya da takviye ürünlerde bulunan bazı vitaminler ve mineraller göz sağlığınızı korumaya, ileri yaşlarda görülen göz hastalıklarını oluşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu noktada göz sağlığı üzerine etkileriyle A, C ve E vitaminleri, çinko, omega-3 yağ asitleri, lutein ve zeaksantin öne çıkan vitaminler ve mineraller arasında yer alıyor.

A VİTAMİNİ

A vitamini, gözün görüşünde önemli bir rol oynar. Göze gelen ışığın görüntüye dönüştürülmesi için retinanın doğru çalışması gerekir. A vitamini eksikliğinde retina düzgün çalışamaz ve az ışıkta görmek için gerekli olan bazı pigmentleri üretememeye başlar. Bu durum gece körlüğüne neden olabilir. Ayrıca kornea dahil gözün diğer kısımlarının beslemesi için de A vitaminine ihtiyaç vardır. Yeterli A vitamini olmaması, gözdeki nemin azalmasına ve göz kuruluğu oluşmasına neden olabilir.

E VİTAMİNİ

Vücuttaki serbest radikaller denilen iyonların oluşturduğu oksidasyon birçok sağlık sorununa neden olabilir. E vitamini antioksidan özelliği sayesinde bu serbest radikallerin oluşturduğu oksidasyondan gözü korumaya yardımcı olur. Özellikle kataraktın, diğer sebeplerin yanında güneşin yaydığı UV ışınlarının, göz merceğinde oksidasyona neden olması sonucunda da ortaya çıktığına bilinmektedir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, göz merceğindeki oksidasyon hasarıyla mücadeleye yardımcı olur.

C VİTAMİNİ

Çok sayıda çalışma, tıpkı E vitamini gibi antioksidan özelliği taşıyan C vitamininin, katarakt gelişme riskini azalttığını gösterdi. Ayrıca, diğer temel besinlerle birlikte alındığında, C vitamini sarı nokta hastalığı olarak bilinen, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) ve görme keskinliği kaybının ilerlemesini yavaşlatabilir. Bununla birlikte C vitamini gözdeki kan damarlarının sağlığını da destekler.

ÇİNKO

Çinko göz sağlığı için vazgeçilmezdir. A vitamini, görmeye katkı sağlayan besin maddesi olarak biliniyor. Ancak A vitaminin, düşük ışıkta görmeyi sağlayan pigmenti oluşturması için çinkoya ihtiyacı vardır. Bunun yanında çinko, retina hücreleri arasındaki iletişimi düzenler ve iyonların hücrelere girip çıkmasını kontrol eder. Besinleri retinaya taşıyan bir bariyer olan retina pigment epitelyumu, yalnızca çinkoya bağlı proteinler olduğunda çalışabilir. Ancak çinkonun fazla miktarda bulunması toksik etki yaratabilir. Retinanın istenmeyen çinkoyu uzaklaştırarak kendi koruma yolları vardır. Bu koruyucu mekanizma doğru çalışmadığında çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru miktarda çinko alınmasına dikkat edilmelidir.

LUTEİN VE ZEAKSANTİN

Lutein ve zeaksantin doğal olarak retinada bulunur. Bu nedenle lutein ve zeksantin içeren besinlerin tüketilmesi göz sağlığı için önemlidir. Karotenoid denilen pigment sınıfında bulunan bu besinler, kataraktla mücadelede önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalarda bu iki besin maddesinin katarakt oluşma riskini azalttığı ve katarakta sahip kişilerin daha az ameliyat ihtiyacı duyduğu görülmüştür. Aynı zamanda sarı nokta hastalığı riskini de düşürdüğü görülmüştür. Bu rahatsızlıkların dışında, sağlığı iyi olan kişilerde de görme performansının iyileşmesine yardımcı olduğu biliniyor.

OMEGA-3

Göz sağlığı ve iyi bir görüş için gözün ön yüzeyi su ve yağ karışımını içeren eşit bir gözyaşı tabakası ile kaplanmalıdır. Gözyaşları bu tabakayı korumak için yeterli miktarda veya kalitede değilse, kuru göz hastalığı gelişebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, Omega-3 içeren besinlerin ve takviyelerin gözün nem dengesini korumada yardımcı olduğu görüldü. Omega-3 yağ asitlerinin, göz kapağı kenarında bulunan meibomian bezi adı verilen küçük bezler tarafından üretilen yağ filmini iyileştirebileceği görüldü. Bu da kuru göz semptomlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
03.04.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.