Göz Sağlığını Korumak için Neler Yapılmalı?

Göz Sağlığını Korumak için Neler Yapılmalı?

Göz sağlığınızı ve görüşünüzü korumak sanıldığı kadar zor değildir. Günlük hayatınızda alacağınız küçük önlemler ile sağlıklı gözlere sahip olabilir; birçok göz hastalığının önüne geçebilirsiniz. Peki neler yapabiliriz?

  • Güneş gözlüğü kullanın. 

Güneşe maruz kalmak gözlerinize zarar verebilir. Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığı riskinizi artırabilir. Hem UV-A hem de UV-B radyasyonunun %99 ila %100’ünü engelleyen güneş gözlüğü kullanarak gözlerinizi koruyun.

  • İş yerinizde koruyucu gözlük takın. 

Göz yaralanmalarının %60’ı iş yerinde gerçekleşmektedir. Tehlikeli kimyasalların kullanılmasını, kesme, delme, taşlama, çekiçleme, kumlama, püskürtme veya kaynak için makine kullanımını içeren işler, göz yaralanmaları olasılığını artırır. Göz yaralanma riski yüksek olan iş ortamlarında koruyucu gözlük kullanmanız önerilir.

  • Kan şekerinizi, tansiyonunuzu ve kolesterol seviyenizi kontrol edin. 

Kan şekerinizi, tansiyonunuzu ve kolesterol seviyenizi düşük tutmak, gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Örneğin, diyabetin neden olduğu görme kayıplarının % 90’ı önlenebilir. Doktorunuza bu konuda başvurarak değerlerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

  • Ailenizin göz sağlığı geçmişini öğrenin. 

Göz hastalıklarının çoğu kalıtsaldır.  Ailenizde herhangi bir göz rahatsızlığı olup olmadığını bilmeniz, bir göz rahatsızlığı geliştirme riskinizin yüksek olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

  • Kontakt lens kullanıyorsanız, enfeksiyona karşı dikkat edin. 

Kontakt lenslerinizi takmadan veya çıkarmadan önce daima ellerinizi yıkayın. Kontakt lenslerinizi dezenfekte ettiğinizden ve düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun.

  • Gözlerinizi dinlendirin.

Bilgisayar başında çok zaman geçirirseniz veya herhangi bir şeye odaklanırsanız, bazen göz kırpmayı unutursunuz ve gözleriniz yorulabilir. Ayrıca dijital cihaz ekranlarından gelen mavi ışık, göz kuruluğuna ya da gözün erken yaşlanmasına neden olabilir. 20-20-20 kuralını deneyin: Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca önünüzden yaklaşık 20 fit (6 metre) uzağa bakın. Bu kısa egzersiz, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Sigara içmekten kaçının. 

Sigara içmek, sarı nokta ve katarakt gibi yaşa bağlı göz hastalıkları geliştirme riskini artırır. Ayrıca optik sinir sistemine zarar verebilir.

  • Gözünüz için faydalı besinler tüketin. 

Meyve ve sebzeler açısından zengin bir yeme düzeni gözlerinizi sağlıklı tutmak için de önemlidir. Ayrıca, Omega-3 açısından zengin balıklar tüketmeniz göz sağlığınız için faydalı olacaktır.

  • Sağlıklı kilonuzu koruyun. 

Fazla kilolu veya obez olmak, diyabetik göz hastalığı veya glokom gibi görme kaybına yol açabilecek diyabet ve diğer sistemik rahatsızlıklara yakalanma riskinizi artırır. Sağlıklı kilonuzu korumakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişim halinde olun.

  • Göz doktorunuzu düzenli olarak ziyaret edin. 

Düzenli kontroller sorunları erken aşamada tespit etmeye yardımcı olabilir; bu da gözlerinizde kalıcı bir hasar oluşmadan önce potansiyel olarak tedavi olabileceğiniz anlamına gelir. Görüşünüzün iyi olduğunu veya gözlerinizin sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak kapsamlı bir göz muayenesi için göz doktorunuzu ziyaret etmek, gerçekten emin olmanın tek yoludur. Yaygın görme sorunları söz konusu olduğunda, bazı insanlar gözlük veya kontakt lenslerle daha iyi görebileceklerini fark etmezler. Ek olarak, glokom, diyabetik göz hastalığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi birçok yaygın göz hastalığının genellikle hiçbir uyarı işareti yoktur. Göz muayenesi, bu hastalıkları erken aşamalarında tespit etmenin tek yoludur.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
01.04.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.