Hipermetropi

Hipermetropi

Hiperopi olarak da adlandırılan hipermetropi (yakını net görememe), kalıtsal da olabilen yaygın bir göz bozukluğudur.

İKİ FARKLI HİPERMETROPİ (HİPEROPİ) TİPİ VARDIR:

  • Aksiyel hipermetropi

 Gözünüzün önü (kornea) ile arkası (retina) arasındaki mesafe çok kısadır ve bu durum ışık ışınlarının retinanın arkasına düşmesine sebep olur.

 

  • Refraktif hipermetropi

 Kornea veya göz merceği fazla düzdür; dolayısıyla ışık ışınları yeterince ‘kırılmaz’; bu da ışığın retinanın arkasına düşmesine neden olur.

HİPERMETROPİ SEMPTOMLARI

Hipermetrop kişiler genellikle uzaktaki nesneleri net görebilirler ancak bir nesneye yaklaştıkça net görmede zorlanırlar. Kırılma kusurunun şiddetine bağlı olarak, birkaç metre uzaklıktaki bir nesne bile bulanık görünebilir.

Hipermetropi belirtileri arasında  göz yorgunluğu, bulanık görme ve baş ağrısı bulunur. Göz yorgunluğu genellikle ilk ve en bariz semptomdur. Hipermetropisi olan bazı kişiler derinliği algılamada veya her iki gözle görmede zorlanabilirler.

Bazı çocuklar gözlerini odaklama çabasının bir sonucu olarak çift görme yaşayabilirler. Bazen semptomlar arasında gözleri kısma veya göz sulanması görülebilir. Çocuklarda ilk belirtilerden bazıları okulda ders kitaplarını okuyamamaktan şikayet etme, çizim yapma veya bir ipe boncuk dizmede sorun yaşama, ekrana bakarken gözlerin yorulması ya da muhtemel öğrenme güçlükleri olabilir. Ailede hipermetropi öyküsü, belirli ilaçlar ve diyabet bu göz bozukluğu için risk faktörleri arasında yer alır.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
01.04.2021

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.