Uykusuzluk ve Göz Sağlığı

Uykusuzluk ve Göz Sağlığı

Uyku, insanın fizyolojik, bilişsel ve davranışsal fonksiyonlarının yanı sıra uzun vadeli sağlık için hayati öneme sahiptir.

Uyku eksikliği günümüzde toplumda önemli bir sorundur ve birçok insanın uyku yoksunluğuna bağlı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.1

Uyku göz sağlığı için de temel bir biyolojik gereksinimdir.2

Optimal insan sağlığı ve performansı için yüksek kaliteli uykunun gerekli olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, kısa uyku süresidüzensiz uyku zamanlaması ve düşük uyku kalitesi günümüzde toplumda oldukça yaygındır.

Her 3 yetişkinden biri ve her 10 ergenlik çağındaki gençten 6’sı uyku eksikliğinden şikayetçidir. Uyku eksikliği dünyada yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.

Ne yazık ki, dünyayı etkileyen salgında daha önce hiç uyku sorunu olmayan insanlarda bile uykusuzluk görülmesine neden olmaktadır.

Çok sayıda çalışma; uyku eksikliğinin diyabetobezitehipertansiyon gibi kalp damar hastalıkları ve depresyon gibi bilişsel bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların gelişmesine sebep olduğunu göstermektedir.  Ayrıca, yaşam kalitesinde bozulmaya da neden olabilir.

Uyku eksikliği, gözyaşı filmi, oküler yüzey ve gözyaşı bezi değişikliklerini tetikleyebilir.2

Bu durum kuru, kaşıntılı veya kanlı gözlere neden olabilir. İyi bir uyku almadan geçirilen bir geceden sonra gözyaşı bezi (lakrimal sistem) fonksiyonu bozularak kuru göz hastalığına neden olabilir ve daha az gözyaşı üretebilir. Bu, göz enfeksiyonlarına da kapı açabilir.

Gözyaşı bezi, gözün yan ucunun üzerindeki yörüngede bulunur. Göz yüzeyini yağlarken ve nemlendirirken sürekli olarak temizleyen ve koruyan sıvıyı serbest bırakır. Bu gözyaşı salgıları genellikle gözyaşı olarak bilinir.

Yeterince uyumayan birini tespit etmek kolay olabilir:

Dinlenmenizi ihmal etmek ruh halinizi, motivasyonunuzu, hafızanızı, metabolizmanızı ve göz sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Uykusuzluk ve bazı göz şikayetleri arasında doğrudan ilişki vardır.

Yeterince uyumadığınızda göz seğirmeleri veya spazmlar yaşayabilirsiniz. Gözleriniz ışığa karşı daha hassas olabilir veya bulanık görmeniz olabilir. Uyku yoksunluğu zamanla glokom gibi ciddi göz problemlerine yol açabilir.

Örneğin; obstrüktif uyku apnesi gevşek göz kapağı sendromuprimer açık açılı glokom ve glokom ile ilişkili bulunmuştur. Obstrüktif uyku apnesi uyku sırasında üst solunum yolunun tekrarlayan tıkanıklık atakları ile birlikte çoğunlukla gündüz aşırı uyku hali ile karakterizedir.

Uykusuzluğun altında yatan fiziksel ve zihinsel sorunları tedavi etmek iyi bir ilk adımdır.

Anksiyete, stres ve depresyon, kronik uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden bazılarıdır. Uyumakta zorluk çekmek kaygı, stres ve depresyon belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Diğer yaygın duygusal ve psikolojik nedenler arasında öfke, endişe, keder, bipolar bozukluk ve travma yer alır.

Astım, alerji, Parkinson hastalığı, hipertiroidizm, asit reflü, böbrek hastalığı ve kanser dahil olmak üzere birçok tıbbi durum ve hastalık uykusuzluğa katkıda bulunabilir. Kronik ağrı da uykusuzluğun yaygın bir nedenidir.7

Bu temel sorunları tedavi etmek, uykusuzluğunuzu çözmek için gerekli hususlardan olabilir.

Altta yatan fiziksel ve zihinsel sorunları tedavi etmek iyi bir ilk adım olsa da uykusuzluğunuzu tedavi etmek için yeterli olmayabilir. Ayrıca günlük alışkanlıklarınıza da bakmanız gerekir. Uykusuzlukla başa çıkmak için yaptığınız bazı şeyler aslında sorunu daha da kötüleştiriyor olabilir.

Örneğin, gün içinde aşırı miktarda kahve içiyor ve daha sonra uykuya dalmayı zorlaştırıyor olabilirsiniz. Geceleri uyku yeteneğinizi olumsuz etkileyebilecek diğer alışkanlıklar arasında düzensiz bir uyku programına sahip olmak, gün içinde şekerleme yapmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, şekerli yiyecekler veya yatma saatine çok yakın ağır yemekler yemek yer alır.

Gözleriniz siz uyurken kendini iyileştirir.

Uykusuzluğa karşı savaşta iki güçlü silah, sessiz, rahat bir uyku ortamı ve rahatlatıcı bir uyku rutinidir. Her ikisi de uyku kalitenizi iyileştirmede büyük bir fark yaratabilir.

Daha iyi bir uyku ortamı ve rutini ile uykusuzlukla mücadele edebilir, göz sağlığınızın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz:

Her gün geceleri aynı saat düzeninde olacak şekilde, en az 8 saat süren uyku düzeninizi korumaya dikkat etmelisiniz. Tam ve yeterli uyku almanız göz sağlığınızı da olumlu etkileyecektir.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
23.11.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.