Bebeklerde Şaşılık

Bebeklerde Şaşılık

Şaşılık ya da göz kayması, gözlerin aynı hizada olmadığı durumdur. Bu, bir göz bir şeye bakarken diğerinin içeri, dışarı, yukarı veya aşağı kayabildiği anlamına gelir. Şaşılık genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkar, doğumdan itibaren de görülebilir. 1

Şaşılık ile doğan çocuklarda, bu durum kasların veya sinirlerin doğru gelişmemesine bağlı olabilir, ancak yaşamın ilk birkaç ayında ortaya çıkıyorsa, genellikle beynin göz hizasını doğru kontrol etmemesi nedeniyledir.

Gözler düz olmadığında ve birlikte çalışmadığında, her bir göz beyne farklı bir görüntü gönderir. Kafa karışıklığını durdurmak için beyin bazen bir gözden gelen görüntünün bir kısmını görmezden gelir. Bir göz baskın hale gelirse, kayan gözde görme azalmasına (ambliyopi) yol açabilir. Şaşılık aynı zamanda bir çocuğun mesafeyi algılama yeteneğini de etkiler, bu da sakarlığa ve zayıf el-göz koordinasyonuna neden olabilir.

Yenidoğanlarda göz hizalaması oldukça değişkendir ve eşlik eden geçici şaşılık her zaman endişe verici olmayabilir. Bebeklerde zaman zaman ilk 6 ayda, geçici ufak kaymalar olabilir.6 aydan sonra şaşılık görülmemesi gerekir. Bazen de yalancı şaşılık denilen ve burun kökünün genişliğinden kaynaklanan şaşılık varmış gibi bir görüntü görülebilir.

ŞAŞILIK RİSK FAKTÖRLERİ

  • Ailede şaşılık öyküsü
  • Prematüre veya düşük doğum ağırlığı
  • Prematüre retinopatisi
  • Katarakt ve şiddetli pitozis (göz kapağı düşmesi) gibi görmeyi etkileyen durumlar
  • Kas anormallikleri
  • Nörolojik anormallikler
  • Ambliyopi (göz tembelliği)

BEBEKLERDE ŞAŞILIK BELİRTİLERİ 

Şaşılığa sahip bebeklerde aşağıdaki durumlar görülebilir;

  • Yaşamın ilk 3 ayında gözler her zaman dışa doğru gezinir veya gözler içe doğru kayabilir.
  • 3 aylıktan sonra, gözlerden biri veya her ikisi dışa veya içe doğru kayabilir.
  • Bebek gözleri bir arada tutmak için başını eğebilir.
  • Özellikle parlak güneş ışığında, farklı yönlere bakan ve yanlış hizalanmış gözlerden kaynaklanan çift görüntüyü engellemek için bir gözünü kısabilir.
  • Tek gözde kırmızı göz yansıması görülebilir.

Bir bebeğin gözlerinin 4 aylık olana kadar ara sıra düz bir hizada görünmemesi normaldir. Her zaman gözlerin kayması veya giderek daha belirgin hale gelen şaşılık ise normal değildir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
18.11.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.