Çocuklarda Göz Sağlığı

Çocuklarda Göz Sağlığı

  • Çocuklarda doğuştan veya doğumdan sonra da katarakt görülebilir.

Tedavi edilmediğinde pediatrik katarakt net görememe dahil olmak üzere düzeltilemeyecek görme kusurlarına neden olabilir. İyi haber, kataraktların genellikle doğumda göz taraması sırasında veya sonraki pediatrik görme taramalarında teşhis edilebilmesidir.

  • Fotoğraflar, çocukların göz problemlerini teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Sorun, “kırmızı refleks” veya kamera flaşının retinadan yansıması ile fark edilebilir. Bir veya iki gözdeki beyaz, sarı veya siyah yansıma anormaldir ve bir göz rahatsızlığının varlığı için bir uyarı işareti olabilir. Göz doktorunuza başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

  • Renk körlüğü erkek çocuklarda çok daha yaygındır.

Renk körlüğü semptomlarını tespit etmek zor olabilir. Renk görme gelişimi 3 yaşına kadar devam eder. Ebeveynler, çocukları renkleri öğrenirken bir sorun olduğunu fark edebilir. Aynı veya benzer renklerin tonları arasındaki farkı söyleyememek bir işaret olabilir. Bu durum en çok kırmızı, yeşil veya mavi renk de görülür.

  • Birçok okul çağındaki çocuk doğal olarak hipermetroptur.

Çoğu durumda, gözlüğe ihtiyaç duymazlar. Çocuklar genellikle yakını ve uzağı net bir şekilde görmek için odaklanma kaslarını kullanarak bu sürece uyum sağlayabilirler. Yaş aldıkça çocukların gözleri büyür ve uzar ve hipermetropi genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, derecesi yüksek hipermetrop şikâyeti, şaşılık ve ambliyopiye (göz tembelliği) yol açabilir.

  • Çocukların ekran başında geçirdiği süre de dahil olmak üzere yakın çalışma etkinliklerinin hem miyop hem de göz yorgunluğuna katkısı olabilir.

Bununla mücadeleye yardımcı olmak için çocuğunuzu 20-20-20 kuralına uymaya teşvik edebilirsiniz. Her 20 dakikada bir ekrandan gözlerini ayırmasına ve 20 saniye boyunca en az 20 adım uzağa (yaklaşık 6 metre) odaklanmasını teşvik edebilirsiniz.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
27.08.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.