Ebeveynlerin bebeklerinin görme gelişimini desteklemesi mümkün mü?

Ebeveynlerin bebeklerinin görme gelişimini desteklemesi mümkün mü?

Ebeveynlerin, bebeklerinin görmelerinin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak için bebeklik döneminde görmeyle ilgili bilmesi gerekenler ve yapabilecekleri birçok şey var:

0-4 AYLIK

  • Bebeğinizin odasında loş bir gece lambası kullanabilirsiniz.
  • Bu aylarda yaşına uygun oyuncağını bebeğinizin odağında kalacak şekilde, yani yaklaşık 20-30 cm mesafede (bir cetvel boyunu geçmeyecek mesafede) tutabilirsiniz. Bu eylem, bebeğinizin gözleriyle odaklanmayı tecrübe etmesine katkı sağlayabilir.
  • Odada dolaşırken bebeğinizle konuşabilirsiniz.
  • Emzirirken sağ ve sol taraf arasında yapacağınız sıralı değişim de bu süreci destekleyici etki gösterebilir.

5-8 AYLIK

  • Bebeğinizin yaşına uygun, tutabileceği, çekebileceği oyuncakları beşiğine asabilirsiniz.
  • Bebeğinize yaşı geldiğinde yerde oynaması ve keşfetmesi için bolca zaman verin.
  • Birlikte oyun oynarken yüksek sesle iletişimde kalarak ve bebeğinizin ellerini hareketlere dahil edebilirsiniz.

9 -12 AYLIK

  • Bebeğinizin görsel hafızasını geliştirmesine yardımcı olmak için oyuncaklarla veya “cee” şeklinde bebeğe uygun saklambaç oyunları oynayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kelime ilişkilendirmesini ve kelime hazinesi geliştirme becerilerini teşvik etmek için konuşurken nesnelerin adlarını söyleyebilirsiniz
  • Emeklemeyi ve sürünmeyi öğrenmesini teşvik edebilirsiniz.

1-2 YAŞ

  • Çocuğunuzun nesneleri görsel olarak izlemesine yardımcı olmak için bir topu ileri geri yuvarlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuza ince motor becerilerini ve küçük kas gelişimini artırabilmesi için yaşına uygun, her boyutta yap-boz oyuncaklar toplar verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun görselleştirme yeteneğini teşvik etmek ve öğrenme ve okuma becerilerinin önünü açmak için hikayeler okuyabilir veya anlatabilirsiniz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
27.08.2021

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.