Gözde Uçuşan Cisimcikler | Nedenleri ve Daha Fazlası

Gözde Uçuşan Cisimcikler | Nedenleri ve Daha Fazlası

GÖZDE UÇUŞAN CİSİMCİKLER

Gözde Uçuşan Cisimcikler Nedir?

Gözde uçuşan cisimcikler, görme alanınızda hareket eden noktalar veya kıvrımlı çizgilerdir. Uçuşan cisimcikler görme alanınızda küçük siyah noktalar veya kıvrımlı çizgiler ya da halkalar, iplikler, örümcek bacakları veya örümcek ağları gibi birçok farklı şekilde olabilir.

Bunları muhtemelen daha önce fark etmişsinizdir. Gözleriniz hareket ettikçe onlar da hareket ederler. Parlak ışıkta ve beyaz zeminde daha çok far edilirler.  Uçuşan cisimcikler, gözlerinizi hareket ettirmediğinizde de görme alanınızda dolaşmaya devam edebilirler.

Gözde Uçuşan Cisimciklerin Nedenleri

Uçuşmalar genellikle gözlerinizdeki normal değişiklikler nedeniyle olur. Yaşlandıkça, vitrözünüzün (gözünüzü dolduran jel benzeri sıvı) minik iplikçikleri birbirine yapışabilir ve retinanıza (gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku tabakası) gölgeler düşürebilir. Bu gölgeler uçuşan cisimler olarak görünür.

Bazen uçuşan cisimlerin  aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi nedenleri bulunabilir:

  • Göz enfeksiyonları
  • Göz yaralanmaları
  • Üveit (göz iltihabı)
  • Gözde kanama
  • Vitreus dekolmanı (vitreus retinadan ayrıldığında)
  • Retina yırtılması
  • Retina dekolmanı

 

Işık Çakmaları

Göz kürenizin içinde bulunan vitröz jelin yapısındaki değişiklikler nedeniyle  görme alanınızda uçuşan cisimcikler gibi, yanıp sönen ışıklar da ortaya çıkabilir. Bunları genellikle karanlık da görürsünüz. Sadece kısa bir süre görülebilirler. Loş ışıkta daha parlak veya daha belirgin olabilirler ve gözlerinizi ya da başınızı hareket ettirdiğinizde ışık çakmaları artabilir.

Gözde uçuşan cisimcikler ve ışık çakmaları genellikle kendi başlarına endişelenecek bir durum değildir. Ancak, ışık çakmalarını yeni fark etmeye başladıysanız, aniden normalden daha sık tekrarlarlarsa veya yakın tarihli bir göz yaralanması ya da göz ameliyatından sonra başladılarsa, bu retina yırtığınız olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda mümkün olan en kısa sürede tedavi için göz doktoruna başvurmalısınız.

Sabit Siyah Noktalar

Gözde uçuşan cisimcikler siyah nokta şeklinde olabilse de, görme alanınızda uçuşmayan siyah noktalar bulunması da mümkündür. Bu sabit siyah noktalar hareket etmez. Bunlara makula delikleri neden olabilir. Makula delikleri gözün size detaylı görme sağlayan kısmı olan retinanızın ortasında oluşan deliklerdir.

Merkezi görme alanınızda (periferik görme alanınızda değil) sabit bir siyah nokta varsa bu pekala bir makula deliği olabilir. Bu durumda, başka semptomlarınız olmasa bile doktorunuzla  konuşmanız önerilir.

 

Gözde Uçuşan Cisimcikler Konusunda Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Gözde uçuşan cisimcikler sinir bozucu olabilir ancak özellikle yaşlandıkça görülmeleri normaldir. Bununla birlikte, bazen acil tedavi gerektiren ciddi bir sorunun belirtisi olabilirler. Aşağıdaki durumlarda mümkün olan en kısa sürede bir doktorla konuşmalısınız;

  • Gözde uçuşan cisimcikleri ilk kez görüyorsanız
  • Aniden görme alanınızda  normalden daha fazla uçuşan cisimcikler belirirse
  • Periferde ışık çakmaları görürseniz
  • Aynı zamanda görmeniz bulanıklaştıysa
  • Gözlerinizde ağrı da varsa
  • Aynı zamanda görme alanınızın tamamında karanlık bir “perde” veya gölge görüyorsanız
  • Yeni bir göz yaralanması ya da göz ameliyatı sonrası uçuşan cisimcikler görürseniz

Bunun nedeni, uçuşan cisimciklerde ani bir artışın veya yukarıdaki diğer semptomların eşlik ettiği uçuşan cisimciklerin retina yırtığı veya retina ayrılmasının bir işareti olabilmesidir.1 Gözünüzde uçuşan cisimcikler bir retina yırtığı veya retina ayrılmasından kaynaklanıyorsa, görme kaybını önlemek için ameliyat gerekebilir.

Bu senaryoda, doktorunuz size göz bebeğini genişleterek göz hastalıklarının ve bozuklukların tespit edilmesini sağlayan dilate göz muayenesi yapabilir. Bu muayene sırasında gözbebeklerinizi genişletmekiçin size bir göz damlası uygulayabilir; böylece gözünüzün içini ve retinanızı daha iyi görebilir. Muayeneden sonra birkaç saat bulanık görebilirsiniz  ve ışığa daha duyarlı olabilirsiniz çünkü bu süre zarfında gözbebekleriniz hala normalden daha büyük olacaktır.

Doktorunuz gözünüzde uçuşan cisimciklerin ciddi bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bu göz muayenesine dayanarak anlayabilecektir. Ciddi bir durum varsa tedavinizi planlayabilir.

 

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
30.11.2022

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.