Gözlerde UV Hasarı

Gözlerde UV Hasarı

GÖZLERDE UV HASARI (FOTOKERATİT)

Fotokeratit

Fotokeratit, UV ışınlarının gözlerinizde korneada neden olduğu hasardır. Bu hasar, bir ışık kaynağından gelen çok parlak yapay ışıklardan da kaynaklanabilir. Bu, gözünüzün ön kısmında ince, saydam bir tabaka olan korneanızı etkileyebilir.

Fotokeratit oluşması için tropik bir plajda güneşlenmeniz şart değildir. Kayak yaparken, soğuğa karşın, fotokeratit yaşamanız aynı derecede olasıdır. Bunun nedeni, güneş ışınlarının parlak beyaz kardan tümüyle geri yansımasıdır. Buz ve kardan yansıyan UV ışınlarının yol açtığı fotokeratite kar körlüğü adı verilir.

Kumdan veya sudan yansıyan güneş ışığı nedeniyle de fotokeratit yaşayabilirsiniz. Doğrudan güneşe bakmak da, örneğin bir güneş tutulmasını izlerken olduğu gibi, fotokeratite yol açabilir. Bir güneş tutulmasına, güneş filtreleri kullanmaksızın, doğrudan bakmamalısınız. Güneşe bakmak retinanızda kalıcı yanığa neden olabileceği gibi, UV ışınları nedeniyle korneanızda geçici hasara da yol açabilir.

 

Fotokeratit Semptomları

Tıpkı cildinizde güneş yanığı meydana gelmesinde olduğu gibi, fotokeratit belirtilerini de bu durum ortaya çıkıncaya ve hasar oluşuncaya kadar fark edemeyebilirsiniz.

Gözlerinizde güneş hasarı olduğunda aşağıdaki semptomlar görülebilir;

  • Gözlerde ağrı
  • Gözlerde kızarıklık
  • Bulanık görme Gözlerde sulanma
  • Gözlerinize kum kaçmış gibi bir rahatsızlık hissi
  • Gözlerde şişlik
  • Parlak ışığa hassasiyet
  • Baş ağrısı
  • Işıkların etrafında haleler görmek
  • Gözbebeklerinde küçülme
  • Göz kapaklarında seğirme
  • Nadiren geçici görme kaybı.

Gözleriniz UV ışınlarına ne kadar uzun süre maruz kalırsa, semptomlarınız muhtemelen o kadar belirgin olacaktır.

 

Güneş Retinopatisi

Güneş retinopatisi, gözlerinizde UV ışınları nedeniyle meydana gelen hasarın daha ciddi ve uzun süren bir formudur. Fotokeratit gözünüzün ön kısmı olan korneanızdaki bir güneş yanığıdır ve genellikle birkaç gün içinde düzelir. Ancak güneş retinopatisi retinanızdaki bir yanıktır; retina gözünüzün arka kısmında yer alan ve ışığı algılayan hücre tabakasıdır.

Retinanızda sinir hücreleri olmadığı için güneş retinopatisi ağrısızdır denilebilir. Fakat, retinanızda ışık algılayan hücrelerden bir kısmını tahrip edebileceği için kalıcı olabilir.

Tanı ve Tedavi

Fotokeratit genellikle kendiliğinden düzelir. Semptomları hafifletmek için sizin izleyebileceğiniz yollar da vardır:

  • Kontakt lensler kullanıyorsanız bunları çıkarmak
  • Loş bir odada gözlerinizi dinlendirmek
  • Reçetesiz alınan ağrı kesiciler kullanmak
  • Gözleriniz kapalıyken üzerlerine soğuk suyla nemlendirilmiş yüz bezi gibi bir soğuk kompres uygulamak;
  • Yapay gözyaşı olarak da bilinen kayganlaştırıcı göz damlalarını kullanmak

Semptomlar varsa, bir doktora danışabilirsiniz. Doktorunuz sizde fotokeratit (gözünüzün ön kısmında geçici güneş yanığı) veya güneş retinopatisi (retinanızda kalıcı olması muhtemel bir yanık) olup olmadığını söyleyebilir. Ayrıca semptomlarınızın daha acil tedavi gerektiren başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da görebilir. Buna ek olarak, fotokeratit semptomlarının tedavisi için size antibiyotik göz damlaları gibi daha fazla seçenek sunabilirler.

Göz doktorunuz gözlerinizi inceleyerek ve UV hasarını göstermeye yardımcı olan turuncu bir boya içeren göz damlaları uygulayarak fotokeratit tanısı koyabilir. Bu damlalar gözünüzde hafif bir batma hissine neden olabilir.

 

Gözlerinizde UV Hasarını Önlemek

Gözlerinizdeki UV hasarı ağrılı olabilir; dolayısıyla yeterli koruma sağlayan güneş gözlükleri kullanarak bundan kaçınmayı değerlendirebilirsiniz. Parlak güneş ışığına çıkacaksanız, UV ışınlarını bloke etmek veya soğurmak için tasarlanmış güneş gözlükleri takabilirsiniz. Ancak tüm güneş gözlükleri bunu sağlamayabilir; UVA ve UVB ışınlarının en az %99’unu engellemesi ve soğurmasını sağlayan güneş gözlüklerini kullanabilirsiniz.

Kayak yaparken, UV ışınlarını filtreleyecek şekilde tasarlanmış güneş gözlüğü veya kayak gözlüğü kullanabilirsiniz. Ayrıca kaynak yapıyorsanız, kaynak maskesi de dahil, uygun güvenlik ekipmanları kullanmanız önerilmektedir.

Bir güneş tutulmasını izlemek istiyorsanız, bunu güneş filtreli gözlükler veya elde tutulan güneş filtreleri kullanarak yapmanız önerilir. Güneş neredeyse tamamen tutulduğunda bile güneşe doğrudan bakmamalısınız. İyi bir güneş gözlüğü bile tutulmayı izlerken gözlerinizi tam olarak koruyamayabilir. Güneş filtreli gözlüklerinizi kullanmadan önce çizik veya hasarlı olmadıklarından emin olun çünkü bunlar UV ışınlarının geçmesine izin verebilir ve gözlerinizde hasar oluşmasına yol açabilir. Güneşe (veya kısmen tutulmuş güneşe) dürbün ya da teleskopla bakmak, UV filtresi de olsa, gözlerinize zarar verebilir. Dürbün veya teleskop UV ışınlarını filtrenin engellemek üzere tasarlandığı seviyeden daha yoğun hale getirir.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
30.11.2022

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.