İnsan Gözünün Yapısı

İnsan Gözünün Yapısı

Gözün temel yapısını anlamak, görme işlevinin nasıl gerçekleştiğine ve sıkça karşılaşılan göz sorunlarının nedenlerine dair fikir verebilir. Göz, dışarıdan içeriye doğru incelendiğinde yerleştiği göz çukurundan beyinle bağlantısını sağlayan optik sinire doğru birçok bölümden oluşur.

Göz Kasları ve Sklera

Göz, orbita adı verilen koruyucu bir kemik çukuruna oturur. Orbitada bulunan altı farklı kas göze bağlanır. Ekstraoküler kaslar olarak isimlendirilen bu kaslar gözün yukarı, aşağı gibi hareketlerini sağlar. Ekstraoküler kaslar, gözün sklera adı verilen beyaz kısmına bağlanır. Sklera aslında göz küresinin neredeyse tüm yüzeyini kaplayan güçlü bir doku tabakasıdır.

Konjunktiva ve Gözyaşı Film Tabakası

Gözün yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyi konjunktiva adı verilen şeffaf bir zarla kaplıdır. Bu zar, mukus ve gözyaşı üreterek gözün korunmasını ve nemli olmasını sağlar. Gözün içine mikropların girişini engeller ve bağışıklık denetiminde rol oynar. Gözyaşı filmi 3 katmandan oluşur. Bu katmanlar gözün nemli ve yağlı kalmasını sağlar.

Kornea

Kornea gözün dış tabakasının en önünde yer alan, şeffaf kubbe şeklinde bir dokudur. Korneanın başlıca iki görevi vardır. Birincisi, gözün içindeki yapıları korumak, ikincisi ise dışarıdan gelen ışığı kırarak retina adı verilen ve görmeyi sağlayan sinir tabasına net bir şekilde odaklamaktır. Kornea, gözünüzün odaklanma gücünün % 65-75’ini sağlar. Herhangi bir kan damarı içermez, bunun yerine onu son derece hassas kılan birçok sinir ucu içerir. Bu yüzden herhangi bir sıyrık veya gevşek bir kirpik çok acı verici olabilir.

İris ve Pupil

Korneanın arkasında iris (gözün renkli kısmı) ve göz bebeği olarak bilinen pupil adı verilen karanlık delik bulunur. Gözün arkasına ulaşan ışık miktarını kontrol etmek için iristeki kaslar göz bebeğini genişletir veya daraltır. Parlak ışıkta daralan iris, ortasındaki boşluğa yani göz bebeğine daha az ışık gelmesini sağlar; az ışıkta ise genişleyerek gözün arka kısımlarına daha çok ışık ulaşmasını sağlar.

Lens

İrisin hemen arkasında bulunan şeffaf yapıya lens denir. Lens esnek ve elastik yapısıyla yakın veya uzaktaki nesnelere odaklanmak için kavisli şeklini değiştirebilir. Işığın retinaya odaklanmasına yardımcı olur. Lens, gözünüzün odaklanma gücünün % 25-35’ini sağlar.

Retina ve Optik Sinir

Retina, tıpkı bir duvar kağıdı gibi gözün iç yüzeyini kaplayan ışığa duyarlı dokudur. Retinadaki hücreler, gelen ışığı elektriksel uyarılara dönüştürür. Elektriksel uyarılar, optik sinir tarafından beyne taşınır ve optik sinir sonunda onları görsel imgeler olarak yorumlar.

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.