İritis | Nedenleri ve Tedavisi

İritis | Nedenleri ve Tedavisi

İRİTİS/İRİS İLTİHABI

İritis Nedir?

İritis gözünüzün ön kısmındaki renkli halka olan irisinizin iltihaplanmasıdır.

İrisiniz dairesel bir kas olup fotoğraf makinesindeki diyaframa benzer. Gözünüze ne kadar ışık girdiğini kontrol etmekten sorumludur. Gözbebeğinizin loş ortamda göze daha fazla ışık girmesi için büyümesini veya parlak ortamda göze giren ışığı sınırlamak için küçülmesini sağlar.

İritis hızla gelişebilir1 ve gözlerden birini veya her ikisini etkileyebilir. İritis anterior uveit olarak da adlandırılır. Yetişkinlerde çocuklara göre daha yaygındır.

İritis ciddi olabilir. Sizde iritis olabileceğinden kuşkulanıyorsanız, en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız. Ne kadar erken tanı konur ve tedavi edilirse iyileşme olasılığı o kadar artabilir.

İritis tedavi edilmezse katarakt, glokom, optik sinirde hasar veya görme kaybı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

 

İritisin Semptomları

İritisin aşağıdakiler gibi çeşitli belirtileri vardır:

  • Gözünüzde veya kaş bölgenizde hissettiğiniz ve gözlerinizi odaklamaya çalışırken kötüleşebilen ağrı
  • Gözünüzde kızarıklık veya şişlik
  • Işığa hassasiyet veya parlak ışıkta göz ağrısı
  • Bulanık veya puslu görme
  • Görme kaybı
  • Periferik görme kaybı (görme alanınızın kenarlarındaki nesneleri görme güçlüğü)
  • Baş ağrısı
  • Göz sulanması
  • Çok küçük veya alışılmadık bir şekil almış gözbebeği
  • Uçuşan cisimcikler: bunlar görme alanınızda uçuşan küçük cisimciklerdir

Bu semptomlar birkaç saat ya da gün sürebilir.1 Kısa süreliler akut irit olarak bilinir. Ancak semptomlarınız daha yavaş gelişirse ya da üç aydan uzun sürerse, buna kronik irit adı verilir.

 

İritisin Nedenleri

İritisin pek çok olası nedeni vardır. Çoğu durumda, iritis vücudun başka bir bölümündeki bir hastalık veya enfeksiyonla ilgili olabilir. Artrit, tüberküloz veya frengi gibi hastalıklar iritis gelişimine neden olabilir.  Vücuttaki bazı bölümlerin (bademcikler, sinüs, böbrek, safra kesesi ve dişler) enfeksiyonu da iris iltihabına neden olabilir. Diğer durumlarda, iritis göz yaralanmasını takip edebilir veya kornea üzerinde bir ülser veya yabancı cisme eşlik edebilir. Çoğu zaman, bozukluğun kesin nedeni bilinmeyebilir.

İritis göz yaralanması, göz ülseri1 veya göz cerrahisinden sonra da gelişebilir.2 Delinme/kesilme veya yanık gibi durumlardan kaynaklanıyorsa, bu durum travmatik iritis olarak adlandırılır. Travmatik iritis  varsa, beyaz kan hücreleri ve proteinlerin birikmesi nedeniyle gözünüz beyaz ve tozlu gibi görünebilir. Ayrıca iltihabın neden olduğu basınç nedeniyle gözünüz dışarıya doğru şişebilir.

Aslında iritisi önlemek için alacağınız bir önlem bulunmayabilir. Ancak otoimmün bir hastalığınız varsa, iris taraması için düzenli göz muayenesi yaptırmak iyi bir fikirdir. Otoimmün hastalığa yönelik ilaçlarınızı almak da o hastalığın iritise neden olmasını önleyebilir.

 

İritis Tanısı

Sizde iritis olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.

Gözünüzde kesik ya da delinme varsa veya kimyasallara temas ettiyse tıbbi yardım almalısınız. Herhangi bir iritis semptomu hemen ortaya çıkmasa bile, bu durumlar travmatik iritis yol açabilir. Daha fazla hasarı önlemek için mümkün olduğunca erken tedavi alınması önerilir.

 

İritisin Tedavisi

Sizde iritis olduğunu düşünüyorsanız veya gözünüz kesilmiş, delinmiş ya da kimyasallara temas etmişse, mümkün olan en kısa zamanda doktora görünmelisiniz. Böylelikle iritis gecikmeksizin tedavi edebilir ve gözlerinize daha fazla zarar vermesini önleyebilirler.

Doktorunuz iritis tedavisi için size steroid göz damlaları verebilir çünkü bunlar gözünüzdeki iltihabı azaltabilirler.

Travmatik iritis (yaralanma veya kimyasal yanığın neden olduğu iritis) için doktorunuz size sikloplejik göz damlası olarak adlandırılan göz damlaları da verebilir. Bu damlalar gözbebeğinizi genişletir ve ağrılı spazmları önlemek için gözünüzdeki kasların çalışmasını geçici olarak durdurur.

İritis bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz (bunun bakteri, virüs veya mantar kaynaklı bir enfeksiyon olup olmadığına bağlı olarak) enfeksiyonu antibiyotik, antiviral veya antifungal ilaçlar kullanarak tedavi edebilir.

İritisin sadece evde tedavi etmek yerine bir doktor tarafından tedavi edilmesi önemlidir. Evde tedavi uygulamak tehlikeli olabilir ve durumu daha da kötüleştirebilir. Ancak size iritis tedavisi için göz damlası veya başka bir ilaç verildikten sonra, semptomları hafifletmeye yardım etmek için doktorunuza danışarak evde yapabileceğiniz şeyler olabilir.

İritisin tamamen iyileşmesi 6-8 hafta sürebilir.1 Fakat bir yaralanmadan kaynaklanan travmatik iritisin daha erken iyileşmesi olasıdır ve sadece birkaç hafta sürebilir3. İyileşme döneminde doktorunuza düzenli muayene olmanız gerekebilir. Bu şekilde sizi izleyebilir ve iritisinizin iyileştiğinden ve katarakt ya da glokom gibi başka durumların gelişmediğinden emin olabilirler.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
30.11.2022

Benzer İçerikler

Çocuklar en çok yazarak mı öğrenirler?
YANLIŞ: Çocuklar yazarak öğrenirler. DOĞRU: Çocuklarda öğrenmenin %80’i görme yoluyla gerçekleşir. Görme sorunu olduğu fark edilmeyen bir çocuk, doğru göremediği için öğrenmede zorluk çekebilir. Rutin göz kontrolleri…
Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapabilir mi?
YANLIŞ: Gözleri istemli olarak şaşılaştırmak onları kalıcı olarak şaşı yapar. DOĞRU: Göz kaslarımız, gözlerimizi birçok farklı yöne hareket ettirmemize izin vermek içindir. Sola, sağa, yukarı veya aşağı…
Görme kaybı, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası mıdır?
YANLIŞ: Görme kaybı yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. DOĞRU: İnsanlar yaşlandıkça gelişen birçok görme sorunu, tedavi edilebilir.  Katarakt ve presbiyopi, yetişkinlerin tekrar net bir şekilde görmelerini sağlamak için giderilebilir…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.