Miyopi Prevalansı

Miyopi Prevalansı

MİYOPİ

Yakındaki nesnelerin net, uzaktaki nesnelerin bulanık olarak görüldüğü miyopi şikayetinin görülme sıklığı küresel olarak belirgin düzeyde artmaktadır.

2020 yılında dünya genelinde 2,6 milyar olan miyopi şikayetleri olanların sayısının önleyici tedbirler alınmadığı sürece 2050 yılında 4,9 milyara çıkması beklenmektedir.

Miyopi görülme sıklığı son yıllarda Türkiye’nin de bir parçası olduğu Avrupa’da artmıştır ve 25-29 yaş grubunda %45-50 düzeyine ulaşmıştır.

6 yaşından küçük çocuklarda miyopi prevalansı düşüktür. Bu, genç erişkinlerde miyopi prevalansının kritik derecede yüksek olduğu kabul edilen Asya kıtasında da geçerlidir.

Miyopi görülme sıklığı yaklaşık 6 yaşından itibaren belirgin şekilde artabilir. Örneğin Asya’da endüstri merkezi bir bölgede 45 yılın göstergelerini karşılaştırırken (1971-2016 yılları arasında),

  • 7-10 yaş arası okul çocuklarında 5 kat (%4,5’ten %23,0’a),
  • 11-14 yaş arasında 4 kat (10,5’ten % 40.0’a) ve
  • 15-18 yaş aralığında 2 kat (% 21,5’ten % 45,0’a) miyopi görülme sıklığının arttığı gözlenmiştir.

Kısaca çocuklarda şu anda miyopi başlangıç oranının 7 ila 10 yaş arası çocuklarda olduğu kabul edilmektedir.

Yüksek düzeyde miyopi şikayeti olanlar hariç, çoğu miyop bireyde 24 yaşına kadar miyopinin stabilize olduğuna dair kanıtlar vardır.

MİYOPİ DİĞER GÖRME SAĞLIĞI ŞİKAYETLERİNE NEDEN OLABİLİR

Yüksek düzeyde miyopi şikayeti olan gözlerde makülopati (gözün arka kısmında ışığı algılayan retinanın merkezinde doğru görmeden sorumlu merkez olan makülanın hastalığı) ve optik nöropati (optik sinirinin işlevsel bozuklukları) gibi önemli görme bozuklukları gelişebilir.

  • Ayrıca miyopi varlığı, görme kaybına neden olabilen katarakt, glokom ve retina dekolmanı gibi diğer patolojik oküler değişikliklerin riskini artırabilir.

Mevcut kanıtlar, miyopi ile bağlantılı olduğu bilinen herhangi bir görme işlevi hastalığı için güvenli bir miyopi eşik seviyesi olmadığını, yani düşük ya da orta miyopi seviyelerinde bile başka hastalıklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir.

MİYOPİ GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNAN KOŞULLAR

50 yıl önce miyopinin çoğunlukla genetik kökenli olduğuna inanılıyordu. Bugün miyopi başlangıcının ve ilerlemesinin artık, çevresel koşulların ve gözün gelişimini, büyümesini yönlendiren genetik faktörlerin karmaşık bir etkileşiminden kaynaklandığı kabul edilmektedir.1

Kısaca miyopi prevalansındaki son küresel artışın tek başına genetik faktörlere bağlı olmasının mümkün olmadığı kabul edilmektedir.

Çevresel faktörler, ebeveyn miyopisinin erken başlangıçlı miyopi riski ile ilişkili olmasına rağmen, ebeveyn kırma hatasından bağımsız olarak popülasyon genelinde miyopi riskini benzer ölçüde artırabilir.

Çevresel faktörler (dışarıda ve içeride geçirilen zaman), eğitim düzeyi, kişisel özellikler ve iki gözün birlikte çalışma şeklinin miyopinin başlamasında ve ilerlemesinde önemli rol oynadığı kabul edilmektedir.

  • Açık havada veya içeride geçirilen zaman

Miyopi başlangıcıyla ilişkili etkili çevresel faktörlerden biri, dışarıda geçirilen zamana kıyasla içeride daha fazla zaman harcanmasıdır. Açık havada geçirilen sürenin artırılması, miyop başlangıcının önlenmesinde ve miyop olmayan gözlerde kırma kusurundaki miyop kaymasının yavaşlatılmasında etkili olabilir.

  • Bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı

Dijital cihazlar günümüzde önemli bir yakın çalışma biçimini oluşturmaktadır ve miyopi ile ilişkilidir. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, miyopi ve dijital ekran süresi arasındaki ilişkileri belgelemiştir.

Ayrıca, miyopi görülme sıklığındaki artışın, bu tür cihazların çocuklukta yaygın hale gelmesinden önce de var olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, çok küçük çocuklar tarafından dijital ekranların eğlence için kullanımının artması, miyopi başlangıcına ve ilerlemesine sebep olabilir.

Tipik olarak, bir cetvel boyu ortalama okuma mesafesine kıyasla göze 10 cm (yetişkin bir insanın baş parmağı kadar) daha yakın tutulan cep telefonu gibi cihazlar, göze ek yük getirebilir.

Çocuklar ve ergenler, okulların ve halka açık eğlence merkezlerinin kapanması ile dijital teknolojiler üzerinden eğitim görmeye ve eğlenmeye çalışmıştır ve bu nedenlerle pandemiden daha çok etkilenen yaş grupları olmuştur.

Pandeminin karantina döneminde sağlık uzmanlarının “karantina miyopisi” olarak adlandırdığı görme sağlığı şikayetlerinde artışa neden olduğunu gösteren raporlar da mevcuttur. Örneğin Türkiye’de miyopisi olan çocuklarla ilgili yapılmış küçük bir retrospektif çalışmada 2020 yılında evden eğitim alan katılımcıların miyopisinin, açık havada günde 2 saat harcayanlara kıyasla neredeyse %50 daha hızlı ilerlediği gösterilmiştir.

Son sistematik inceleme ve meta analizler; cep telefonu, tablet gibi mobil dijital cihazlara yüksek düzeyde maruz kalmanın, yaklaşık %30’luk bir miyopi riski ile ilişkili olduğunu ve bilgisayar ekran süresi dahil edildiğinde bu riskin %80’e yükselebileceğini göstermiştir.

Pandeminin hissedilebilirliğinin görece hafiflediği bu dönemde,

  • dijital cihazların artan kullanımı ve
  • dijital cihazlara artan bağımlılığının yanı sıra
  • uzun süreli tam kapanmanın neden olduğu davranış değişiklikleri, toplumda miyopinin görülme sıklığındaki artışa yol açan sonuçlar doğurabilmektedir.

Göz sağlığı şikayetlerini önlemek ve azaltmak için göz doktorunuzu belli aralıklarla düzenli ziyaret etmeniz önerilir. Göz doktorunuzun vereceği tedaviye ve yönlendirmelere uyum göstermeniz göz sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
30.03.2023

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.