Oküler Hipertansiyon

Oküler Hipertansiyon

OKÜLER HİPERTANSİYON

Oküler Hipertansiyon Nedir?

Oküler hipertansiyon gözlerinizde yüksek basınç anlamına gelir. Yaygındır ve insanların yaklaşık %4-9’unda görülmektedir.1

Tipik olarak, oküler hipertansiyonun gözlerinize veya görmenize zarar vermediği kabul edilir. Ancak daha ciddi bir hastalık olan glokoma dönüşebilir. Oküler hipertansiyon hastaların yaklaşık %10’unda glokoma ilerleyebilir.2

 

Oküler Hipertansiyonun Nedenleri

Gözleriniz aköz humor adı verilen sulu bir sıvı içerir. Bu sıvı gözünüze besin maddeleri sağlar ve gözünüzdeki atıkları uzaklaştırır. Oküler hipertansiyon gözünüzde bu sıvı çok fazla olduğunda, yani giren sıvı miktarı boşaltılandan fazla ise ortaya çıkabilir.

Oküler hipertansiyon bir göz yaralanmasından, hatta bazı ilaçların yan etkilerinden kaynaklanabilir. Aşağıdaki durumlarda oküler hipertansiyon gelişme riskiniz daha yüksek olabilir:

  • 40 üzeri yaş
  • ailede oküler hipertansiyonlu veya glokomlu kişilerin varlığı
  • Afrika kökenli olmak
  • ileri derecede miyopi
  • diyabetli olmak
  • orta veya ileri derecede hipermetropi

 

Oküler Hipertansiyonun Semptomları ve Tanısı

Oküler hipertansiyon herhangi bir belirti vermeyebilir, dolayısıyla bunu yaşadığınızı bir süre fark etmeyebilirsiniz. Fakat glokoma dönüşürse, bulanık görme, görme alanınızın kenarlarında görme kaybı veya göz ağrısı gibi semptomlarınız olabilir.

Düzenli göz testleri oküler hipertansiyon gibi sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir. Göz muayeneniz sırasında doktorunuz, göz basıncınızı ölçebilir. Gözünüzün arkasını görüntülemek için yarık lamba adı verilen parlak bir ışıkla da gözünüze bakabilir ya da OKT (optik koherens tomografi) görüntülemesi yapabilir.

Eğer glokom geliştirme riskiniz varsa hekiminiz, periferik görüşünüzü yani odaklanmış görmeniz dışındaki görüşünüzü, görme alanı testi  denilen görme alanınızın kenarlarında ışık noktaları göstererek ve bunları gördüğünüzde bir düğmeye basmanızı isteyerek kontrol edebilir.

 

Oküler Hipertansiyonun Tedavisi

Oküler hipertansiyon tanısı aldıysanız, doktorunuz glokom gelişmediğinden emin olmak için gözlerinizi düzenli olarak kontrol edebilir. Böylelikle sizde glokom gelişmeye başlarsa, onu erken fark edebilir ve daha etkili tedavi uygulayabilir.

Gözlerinizdeki basınç yüksekse veya glokom gelişme riskiniz yüksekse, bir uzman gözlerinizdeki basıncı düşürmeye yardımcı olmak için size göz damlası reçeteleyebilir. Uzman hekimler gözlerinizdeki basıncı iyileştirmek üzere sizi lazer cerrahisine de yönlendirebilirler.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
30.11.2022

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.