Renk Körlüğü

Renk Körlüğü

RENK KÖRLÜĞÜ (DALTONİZM) HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Renk körlüğü, genellikle bir kişi belirli renkleri ayırt edemediğinde ortaya çıkar. Bu genellikle yeşiller ve kırmızılar arasında ve bazen de maviler arasında olur.
Güneşten veya bir ampulden gelen ışık, gözünüzün arkasındaki retinaya ulaşır.
Retinada; 125 milyon rod hücreleri ve 6,5 milyon koni hücreler olarak adlandırılan ışığa duyarlı hücreler vardır. Bunlar ışığı ‘gören’ fotoseptör denen sinir hücreleridir.

Rod hücreleri yalnızca ışığı ve karanlığı algılar ve düşük ışık seviyelerine karşı çok hassastır. Koni hücreleri rengi algılar ve görüşünüzün merkezinin yakınında yoğunlaşır. Rengi gören üç tür koni vardır: kırmızı, yeşil ve mavi.

Renk körlüğü olan bireylerde bu yapılar ya yoktur ya da düzgün çalışmamaktadır.
Renk körlüğünden etkilenen insanların tüm renkleri görememesi söz konusu değildir. Renk körlüğü, belirli renkleri görememe veya görme yeteneğinin azalması anlamına gelir.

Renk körlüğünün 3 ayrı türü vardır:

Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü

Kırmızı ile yeşil arasındaki farkı ayrıştırmakta zorlanma olan kırmızı-yeşil renk körlüğü, en yaygın renk körlüğü şikayetidir.  Kırmızı-yeşil renk körlüğü genellikle yeşil fotopigmentteki (koni hücreleri) kusurlardan kaynaklanır. Yeşil fotopigment kusuru veya eksikliği nedeniyle yeşil ve sarı nesneler kırmızımsı renkte görünür.

  • Kırmızı fotopigment kusuru veya eksikliği kırmızı-yeşil renk körlüğüne neden olur. Bu durumda kırmızı, turuncu ve sarı nesneler yeşil veya siyah görünür.

Mavi-Sarı Renk Körlüğü

Mavi-sarı renk körlüğü, mavi fotopigment kusurlu veya eksik olduğunda ortaya çıkar. Mavi-sarı renk körlüğü olan bazı kişiler hiç mavi koni hücresine sahip olmadıkları için maviyi yeşil, sarıyı menekşe veya gri olarak görmelerine sebep olarak pembeden sarı ve kırmızıyı söylemekte zorlanırlar.

Tam Renk Körlüğü

Tam renk körlüğü, renk körlüğünün en şiddetli şeklidir. Üç tür koninin ikisinde veya daha fazlasında kusur olduğunda ortaya çıkar. İki veya daha fazla koni türü eksik olan kişiler, ışığa karşı ekstra duyarlı olma eğilimindedir. Ayrıca, özellikle parlak ışıkta net görmekte güçlük çekebilirler. Bunun nedeni, görüşlerinin çoğu veya tamamı için rod hücrelerine güvenmek zorunda olmaları ve rod hücrelerin yalnızca loş ışık koşullarında çalışmasıdır.

Renk körlüğü belirtileri

Belirtiler şunları içerir:

  • Renkleri ve renklerin parlaklığını olağan şekilde görmede zorluk
  • Aynı veya benzer renklerin tonları arasındaki farkı söyleyememe. Bu en çok kırmızı ve yeşil veya mavi ve sarı renkte olur.

Renk körlüğü, çoğu insanda doğuştan mevcuttur. Renk görme kusurları genellikle anneden oğula geçer.

Bu kusurlar, retinadaki kısmen veya tamamen koni eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Görme sorunlarının çoğu aşağıdaki sebeplerden meydana gelmektedir:

  • Göze alınan darbe, travma,
  • İlaçlardan kaynaklanan toksik etkiler,
  • Metabolik hastalıklar,
  • Damar hastalıkları

Erkeklerin renk körlüğü ile doğma riski kadınlara göre çok daha yüksektir. Kadınlarda da maviye karşı renk körlüğü görülebilmektedir.

Renk algısında önemli bir değişiklik yaşayan herkes bir göz doktoruna görünmelidir.

*Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
01.04.2021

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.