Şalazyon | Semptomları ve Nedenleri | Tedavisi

Şalazyon | Semptomları ve Nedenleri | Tedavisi

ŞALAZYON

Şalazyon göz kapağınızda gelişen ağrısız bir kist veya sert bir kitledir. Yaklaşık olarak bir bezelye büyüklüğünde olabilir.1

Şalazyon üst veya alt göz kapağınızda oluşabilir ancak üst göz kapağında daha sık görülür.1 Yetişkinlerde çocuklara göre daha yaygın olarak rastlanmaktadır.1 Bulaşıcı değildir fakat haftalarca, aylarca hatta daha uzun süre kalıcı olabilir. Zararsız olma eğilimindedir ve tedavi gerektirmeden nadiren düzelebilir.1

 

Şalazyon ile Arpacığın Farkı

İkisi de göz kapağındaki bir kitle olduğundan şalazyon sıklıkla arpacık ile  karıştırılır. Şalazyon ile arpacık arasındaki birkaç fark aşağıdaki gibidir:

  • Şalazyon genellikle ağrılı değildir veya sadece ilk birkaç gün ağrılıdır1 ancak arpacık genellikle ağrılıdır.
  • Arpacık bir enfeksiyondur; şalazyon ise genellikle bir enfeksiyondan ziyade tıkanıklıktır.
  • Arpacık genellikle birkaç hafta içinde iyileşebilir ancak şalazyon aylarca, hatta daha uzun süre devam edebilir.
  • Arpacık genellikle göz kapağının kenarına şalazyondan daha yakındır.

Enfeksiyon yağ bezlerinin tıkanmasına yol açabileceğinden, bir arpacığın şalazyon haline gelmesi mümkündür.

 

Şalazyon Semptomları

Şalazyon gözünüze baskı yapacak kadar büyükse, bulanık görmenize neden olabilir.

Şalazyonun Nedenleri

Şalazyonun, göz kapağınızdaki bir yağ bezinin tıkanması gibi birkaç olası nedeni vardır.1 Bu bezler göz yüzeyinizin kayganlaşmasına yardımcı olan yağı üretirler. Bezlerde tıkanma olursa, yağ bu tıkanıklığın arkasında birikebilir ve sert bir kitle oluşturabilir.

Akne3, gül hastalığı (rozase) veya sebore gibi bazı cilt rahatsızlıkları şalazyon gelişme olasılığını artırabilir. Ayrıca, kronik blefaritiniz (göz kapağı kenarının enfeksiyonu) varsa, özellikle de gözlerinizi ovuşturursanız, şalazyon yaşama olasılığınız daha yüksek olabilir.

Bazen göz kapağınızdaki ağrılı ve enfekte bir kitle olan arpacıktan şalazyon gelişebilir.

 

Şalazyonu Önlemek

Arpacıklar ve şalazyonları önlemede göz hijyenine dikkat etmek önemlidir. Gözlerinize dokunmadan önce veya kontakt lens takarken ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Makyaj yapıyorsanız, geceleri yatmadan önce silmeli1 ve eski göz makyajı malzemelerini kullanmaya devam etmemelisiniz (bulaş ve enfeksiyonu önlemek için bunları altı ayda bir değiştirmenizi önerilir.) Göz kapaklarınızı temiz tutmak için onları ılık su ve bebek şampuanı gibi nazik bir temizleyici ile yıkayarak veya göz kapağı temizleme mendilleriyle temizleyebilirsiniz.

Sizde tekrarlı olarak şalazyon gelişiyorsa, doktorunuzla konuşmanız faydalı olabilir. Doktorunuz göz kapaklarınızı temiz tutmak için özel göz kapağı ovma ürünleri kullanmanızı önerebilir1 veya antibiyotikli bir merhem reçeteleyebilir.4

Şalazyonun Tanısı

Göz kapağınızın altında bir kitle veya kist varsa bu bir şalazyon olabilir. Bu durumda bir uzmana başvurmalısınız. Doktorunuz kitleye bakabilir, ne olduğunu ve en iyi nasıl tedavi edileceğini size söyleyebilir. Tanı için yarık lamba adı verilen parlak ışık ve büyüteçli bir alet kullanılabilir.

ŞALAZYONUN TEDAVİSİ

Genellikle zaman içinde kendiliklerinden küçülenlerde ve kayboldukları için göz kisti veya şalazyon tedavi gerektirmeyebilir.

Fakat göz kapağınızda bir kist varsa bir doktora danışmak önerilmektedir. Doktorunuz tahriş, ağrı veya kaşıntı gibi rahatsız edici semptomları hafifletmek için de çareler de önerebilir.

Tedaviyle, alt veya üst göz kapağınızdaki bir şalazyonun daha hızlı iyileşmesine yardım etmek mümkün olabilir. Şalazyon için evde uygulanabilecek basit tedavilerden biri sıcak komprestir. Önce ellerinizi yıkayarak, sonra temiz bir yüz bezini sıcak suyla nemlendirebilir, ardından bezi 10-15 dakika süreyle göz kapağınızın üzerinde bekletebilir ve bunu günde 1-2 kez yapabilirsiniz. İşlem sırasında soğursa, bezi ılık suyla tekrar nemlendirebilirsiniz.1 Böyle bir ılık bir kompres uygulamak, şalazyona neden olan sertleşmiş yağın yumuşamasına ve drenajına yardım ederek şalazyonun daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.

  • Pamukla veya bezle masaj

Sıcak kompres uygulamasından sonra kiste masaj yapabilirsiniz. Masajı temiz bir parmağınızla veya pamukla, kirpiklerinizin yönünde hafifçe uygulayabilirsiniz.

  • İlaçlar

Hekim şalazyonunuzun yol açtığı ağrı veya tahrişi azaltmak ve daha hızlı boşalmasını sağlamak için göz damlası, merhem ve ilaçlı pedler gibi tedaviler önerebilir.

  • Cerrahi tedavi

Şalazyonunuz büyürse, bir ay içinde kendiliğinden iyileşmezse veya kirpiklerinizin bir kısmı dökülmeye başlarsa, bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerekebilir.

Doktorunuz size steroid enjeksiyonu4 veya antienflamatuvar göz damlaları verebilir.2,3 Bir enfeksiyon varsa, antibiyotik hapları da reçeteleyebilir. Steroid enjeksiyonu iltihabı azaltabilir ve şalazyonun daha hızlı küçülmesine yardımcı olabilir.8 Şalazyonunuz küçükse veya gözyaşı kanallarınıza yakınsa doktorunuzun steroid enjeksiyonu önerme olasılığı daha yüksek olabilir.

Alternatif olarak veya şalazyonunuz büyükse, doktorunuz onu cerrahiyle çıkarabilir.4 Bu işlemin anestezik göz damlası ve göz kapağınıza enjeksiyonla verilen lokal anestezi altında gerçekleştirilme ihtimali bulunmaktadır. Küçük çocuklarda bunun yerine genel anesteziye ihtiyaç olabilir.

Cerrahi müdahale nispeten hızlı bir prosedürdür (yaklaşık 20 dakika) ve aynı gün eve gidilmesi mümkün olabilir. Ancak işlemden sonra bir göz bandı takmak zorunda olabileceğinizden, eve dönerken araç kullanmamanız önerilir.

 

Şalazyonunuz İyileşirken

Şalazyonunuzun iyileşme sürecinde, bölgeye dokunmaktan kaçınmaya çalışın. Eğer küçülüyorsa bu, içindekilerin boşalmasını sağlayan bir açıklık bulunduğu anlamına gelir. Mikrop bulaşmaması  için  bu bölgeye dokunmamak gerekmektedir çünkü dokunmak enfeksiyona yol açabilir.

Şalazyonu sıkmaya veya patlatmaya çalışmayın; bunu yapmak enfeksiyona neden olabilir ve durumu kötüleştirebilir.

 

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz tarafından düzenlenmiştir.

İbrahim Şahbaz kimdir?

1982 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamıştır. 1989 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’ndaysa tıpta uzmanlık ünvanını almıştır.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı/Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda doktor ve öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Bununla beraber Türk Oftalmoloji Derneği ve İstanbul Tabib Odası üyesidir.

Yayınlanma Tarihi
01.12.2022

Benzer İçerikler

Göz Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?
Bir çocuk doğduğu andan itibaren görmeyi öğrenir. Yeni doğanın bulanık, aydınlık ve karanlık dünyasından, okul çağındaki çocuğun karmaşık görme görevlerini yerine getirme konusundaki yeteneğine doğru…
İnsan gözü ve fotoğraf makinesi; benzer mi, farklı mı?
İNSAN GÖZÜ VE FOTOĞRAF MAKİNESİ; BENZER Mİ, FARKLI MI? İnsan gözünü, tüm karmaşık doğasına rağmen, çalışma prensibi yönünden modern bir fotoğraf makinesine benzetebiliriz.1 İnsan gözü…
Göz ve Beyin İlişkisi
Göz hareketleri ile insanların beyinde depolanmış öznel deneyimlerine erişirken kullandıkları süreçler arasında bir ilişki vardır. Herhangi bir anı, duygu veya düşünce hakkında düşünmemiz istendiğinde gözlerimiz…
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Sepetinizde ürün bulunmuyor.